Åskmolnet av Mary O’hara

Båda hingstarna gick till anfall samtidigt. Albino fick in första träffen och en röd fläck visade sig på Åskmolnets manke. Sedan sträckte sig Albino under Åskmolnets huvud och högg efter hans strupe. Men Åskmolnet lade frambenen runt den äldre hingstens nacke och tvingade honom bakåt. Vem skulle avgå med segern – den äldre mer erfarne hingsten eller hans yngre avbild?

Jag hittade denna pärla, trasig och välläst på biblioteket i Töreboda när de rensade ur sin samling och kände genast igen författaren och la ner den i min påse. Det visade sig sen att detta är fortsättningen på min vän flicka som jag läste för många år sedan, fast med originaltiteln Hans vän Piken som min mor fortfarande har i sin hylla. Så jag kommer att ge denna vidare till henne nu när jag läst den, hade inte en aning om att det ens fanns en fortsättning på boken men det verkar som att det finns åtminstone en till efter Åskmolnet. Denna bok handlar alltså om Flickas första föl.

Den här boken var en ren nostalgitripp för mig. Det var längesedan jag läste hans vän Piken men jag kände ändå att jag kunde minnas de flesta händelserna i den boken när jag läste Åskmolnet. Det negativa jag kan tycka är väl vissa av valen de gör gällande vilka ston som skulle betäckas med gårdens hingst, men det kanske är vanligt i hästvärlden.  

För er som inte vet så finns det även tre filmer som i alla fall den första är baserad på Min vän Flicka, den filmen heter Flicka och handlar om en tonårstjej som blir förälskad i mustangen Flicka. Skillnaderna är ungefär lika många som likheterna. Tjej i filmen pojke i boken, hästens färg och tror även ras skiftar men där kommer jag inte ihåg riktigt.

Läst av Jessica

Allmänt Hästbok, Mary O’hara, Töreboda bibliotek utrensning, bokblogg, hans vän Piken, hästböcker, litteratur, läst bok, min vän Flicka, Åskmolnet Permalink0
Kommentera
Till top